Honda CB500X 2019

Honda CB500X

(2019)

Összegzés: A Honda kompakt kalandmotorja újfent történelmet írhat:  vonalvezetése markáns, stílusa terepes, időjárás-védelmén javítottak, rugóútja immár  hosszabb, 19”-os első kereke és változó keresztmetszetű kormánya pedig még magasabb szintre emeli amúgy is kimagasló használati értékét. Ráadásként erőforrását is tovább fejlesztették, így nagyobb teljesítménnyel és forgatónyomatékkal gazdálkodhat a pilóta az alsó és középső fordulatszám-tartományban. További újdonság, hogy a nyomatékhatárolós tengelykapcsoló és a kuplungasszisztens alapáron jár a modellhez, és szériatartozék a folyadékkristályos műszeregység, valamint a LED irányjelző is.

Tartalom:

1. Bevezetés

2. Áttekintés

3. Főbb jellemzők

4. Kiegészítők

5. Műszaki adatok

 

1. Bevezetés

A kalandmotorként aposztrofálható CB500X 2013-ban, a CB500F és az áramvonal-idomos CBR500R testvéreként jelent meg a piacon, afféle crossover modellként egyesítve a Honda motorkerékpárjainak erényeit. Ez egy kis tömegű, feltűnéstől mentes jármű, ami csendben, hibátlanul végzi a dolgát, és tulajdonképpen bárhol, bármilyen szerepben kiváló teljesítményt nyújt.

A CB500X semmihez nem fogható használati értéke a lelkiismeretes, egyszersmind céltudatos tervezésnek köszönhető, tudniillik a Honda mérnökei olyan könnyen kezelhető, sokoldalú jármű megalkotására törekedtek, ami pörgős, mégis nyomatékos, soros, kéthengeres motor köré épül, futóműve pedig városban, országúton és autópályán is biztos úttartást, valamint elsőrangú menetkomfortot garantál.

Ebből fakadóan a CB500X urbánus közlekedésre, ingázásra és hétvégi túrázásra is abszolút ideális, s mivel hosszú rugóutakkal vértezték fel, rossz minőségű aszfalton és földutakon is magabiztosan tör előre. A könnyű terepezést a széles, változó keresztmetszetű, elvékonyodó kormány és a felegyenesedett üléspozíció is nagyban megkönnyíti, és az is komoly előnyt jelent, hogy a modell nyergéből messze belátható a környezet. Összességében kijelenthető tehát, hogy a CB500X bárkinek eszményi társa lehet, pláne, hogy 2016-ban, az első modellfrissítés alkalmával nagyobb üzemanyagtartállyal, hatékonyabb időjárás-védelemmel, magasabb szélvédővel, LED világítással, szabályozható rugó-előfeszítésű első villával és állítható fékkarral tették vonzóbbá.

A 2019-es modellév ismét nagy változásokat hozott a CB500X életében. Kalandmotoros stílusa kifinomultabbá vált, átrajzolt idomzata pedig még inkább kihangsúlyozza különleges felépítését és arányait. Emellett erősebb lett, tovább fejlesztették futóművét és számos apró módosítást hajtottak végre rajta, hogy minden eddiginél többet nyújthasson gazdájának.

2. Áttekintés

Város vagy vidék – a CB500X-nek mindegy! Ez a motor minden környezetben brillírozik. Az Africa Twinre hasonlító, 2019-es modellváltozat kemény, strapabíró kalandmotor,ami hosszú rugóútakkal, egycsöves hátsó rugóstaggal, kényelmesebbé tett üléspozícióval és 19“-os első kerékkel segít a pilótának elérni céljait.

Csúcsteljesítménye továbbra is 35 kW (47,6 LE), így A2-es jogosítvánnyal is vezethető, de a módosított szívó- és kipufogóoldali kialakításnak, valamint szelepvezérlésnek köszönhetően  4%-kal nagyobb motorerő jelentkezik a 3000 és 7000 közötti fordulatszám-tartományban. Az új, kétdobos kipufogórendszer jellegzetesebb hangon dalol elődjénél, a kuplungasszisztens és a nyomatékhatárolós tengelykapcsoló (ti. csúszókuplung) pedig ezentúl alapáron jár a modellhez.

A szintén újdonságnak számító, folyadékkristályos műszeregység nemcsak az aktuális váltófokozatot mutatja, hanem a felváltások (Shift Up) esedékességére is figyelmeztet, és immáron az irányjelzők is LED-ek, csak úgy, mint a többi lámpa.

3. Főbb jellemzők

3.1. Stílus és felfüggesztés

•           Erősebb, masszívabb, kalandmotoros stílus

•           Új, elvékonyodó kormány és nagyobb kormányelfordulási tartomány

•           Hosszabb rugóutak és 19“-os első kerék

•           Új, folyadékkristályos műszeregység váltófokozat-visszajelzéssel és felváltások (Shift Up) esedékességére figyelmeztető lámpával

•           LED-es irányjelzők

 

A CB500X a korábbinál jóval agresszívabb fizimiskával született újra, különleges stílusa egyértelmű utalás a kalandozásra kész, strapabíró műszaki alapokra. Fejlesztése során a népszerű CRF1000L Africa Twin szolgált alapul, ezért szélesebb fej- és oldalidommal szerelték fel, kényesen ügyelve rá, hogy formailag és műszakilag is egységes konstrukció jöjjön létre. A harmóniát mi sem szemlétethetné jobban, mint az üzemanyagtartály és az oldalidomok összefonódása, ami a motor első és hátsó része közötti kohéziót is megteremti.

Bár a CB500X stílusa kétségtelenül lenyűgöző, áttervezése sokkal többről szólt, mint az idomzat újrarajzolásáról. A fokozott aerodinamikai teljesítménynek köszönhetően csökkent a fejidomra és a szélvédőre ható légnyomás, egyszersmind nőtt a pilóta szélvédettsége nagy sebességnél. Szintúgy a nagyobb kényelmet szolgálja az átdolgozott nyereg, melynek felső éleit elöl „leborotválták”. Így könnyebb átemelni felette a lábat és a kisebb termetűek talpa is talajt érhet. Hogy a CB500X még fordulékonyabb legyen, a középhelyzettől végállásig mért kormányelfordulási tartomány 38 fokra nőtt (+3°).

Az új, látványos megjelenésű, folyadékkristályos műszeregység nem csak formai szempontból illik a CB500X-hez, kimagasló tudása szintén érdemessé tette a beépítésre. Azon túlmenően, hogy minden fontos menetadatot megjelenít, váltófokozat-visszajelzéssel és váltások esedékességére figyelmeztető lámpával teszi élvezetesebbé a motorozást. Utóbbi alapesetben 8750-es percenkénti főtengelyfordulatnál villan fel, de a vezető is eldöntheti, hogy mikor lépjen működésbe. A beállított érték 5000 és 8750 között lehet, és 250-es lépcsőkben ugorhat a pilóta. A teljes körű tájékoztatás jegyében a szélvédő konzolját csövekből állították össze, ehhez könnyedén illeszthető a GPS-tartó. Szemben a hagyományos motorokkal, a helymeghatározó itt a műszeregység felett is elhelyezhető, nem takarja el a kijelzőt.

A 35 mm átmérőjű acélcsövekből készített vázon nem változtattak, hiszen roppant könnyű és erős szerkezet, amelynek úgy határozták meg geometriáját, hogy pontos visszajelzéseket adjon és a menetkomfort is maximális legyen. Utóbbiban a motortartóbakok alakja és helyzete legalább annyira fontos szerepet játszik, mint a váz részeinek eltérő merevsége, és az sem mellékes, hogy ezek a technikai megoldások a zavaró rezgéseket is kiszűrik.

Az utánfutás 108, a tengelytáv 1445 mm, a villaszög pedig 27,5 fok - a száraz adatok is jól mutatják tehát, hogy igencsak átgondolt konstrukcióval állunk szemben, ami kifejezetten magabiztossá teszi a pilótát irányítás közben. A mindössze 197 kg tömegű CB500X tervezésénél az ideális súlyelosztásra és a tömeg-középpontosításra is nagy hangsúlyt fektettek, erről árulkodik a hátsó villa „előrehozott” bekötési pontja, valamint a páratlan fordulékonyság és úttartás.

Nem változtak számottevően a méretadatok sem. A 2019-es CB500X 2155 mm hosszú, 825 mm széles és 1410 mm magas, szabad hasmagassága pedig 180 mm. Az üzemanyagtartály befogadóképessége 17,5 liter, az átlagfogyasztás pedig 3,59 l/100 km, így egyetlen tankolással akár 500 km is megtehető.

A 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, állítható rugó-előfeszítésű első villa immáron 150 mm-es rugóúttal dicsekedhet (+10 mm), míg a hátsó futóműnél 118-ról 135 mm-re nőtt a mozgási tartomány. Fontos változás, hogy az elődmodell kétcsöves, kisebb dugattyúval felszerelt rugóstagja helyett új, eddig főként nagy össz–lökettérfogatú sportmotorokon használt, egycsöves csillapítóegység jutott szerephez, ami gyorsabb, kifinomultabb válaszokat ad az úthibákra, illetve kormánymozdulatokra, és hőcseréje is hatékonyabb.

A CB500X új központi hátsó rugóstag előfeszítése 9 lépésben szabályozható, és merev, zártszelvényekből összeállított lengővillához kapcsolódik, melynek végein a korábbinál erősebb, préselt acélból készült láncfeszesség-állítók kaptak helyet. Az erőátvitelről 520-as, burkolt lánc gondoskodik.

Nem maradt a régi az első kerék sem, a 17”-os felnit ugyanis 19”-os váltotta. Ez könnyebb, magabiztosabb előrejutást garantál rossz utakon, pláne, hogy enyhe terepezésre is alkalmas abroncsokat választottak a szakemberek. Ezek mérete 110/80 ZR19, illetve 160/60 ZR17, a kerekek alapanyaga pedig természetesen alumínium. A 310 mm-es, hullámos peremű, kétdugattyús nyereggel társított első féktárcsa 240 mm-es, szintén hullámos peremű, ámde egydugattyús féknyereggel felszerelt hátsó tárcsával dolgozik együtt, a blokkolásgátló szériatartozék.

A CB500X színválasztékában az alábbi tónusok szerepelnek:

Grand Prix Red

Matt Gunpowder Black Metallic

Pearl Metalloid White

 

 

3.2 Erőforrás

•           Az élénk, kéthengeres erőforrás felépítése megegyezik a CBR1000RR Fireblade motorjáéval

•           A módosított szívó- és kipufogóoldali kialakításnak, valamint vezérlésnek köszönhetően 4%-kal nőtt a teljesítmény, illetve a forgatónyomaték a középső fordulatszám-tartományban

•           Új, sportosabb hangú, kétdobos kipufogórendszer

•           A kuplungasszisztens és a nyomatékhatároló megkönnyíti a fel- és lekapcsolásokat

 

Az új, A2 jogosítványbarát CB500X nyolcszelepes, folyadékhűtésű, soros, kéthengeres erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma.

Egyenletesen felépülő nyomatéka és pörgős, lendületes karaktere szinte ellenállhatatlanná teszi, főleg, hogy már alacsony fordulatszámon elképesztő erővel tolja előre a gépet. A 2019-es fejlesztések eredményeként az alsó és középső fordulatszám-tartományban egyaránt dinamikusabban gyorsul a CB500X – 3000 és 7000 f./perc között 4%-os forgatónyomaték- és teljesítménynövekedés tapasztalható. A kedvezőbb motorkarakterisztika elérésében a vezérlés tovább fejlesztése is közrejátszott, tudniillik 5 főtengely-elfordulási fokkal hamarabb zárnak a szelepek, s immáron 7,8 mm a szelepemelés, ami 0,3 mm-es növekedést jelent.

A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívósor között, ugyanis az akkumulátort előrébb helyezték (13,4 mm helyett 44,1 mm), hogy semmi ne állhassa útját az éltető oxigénnek. A hatékony gázcsere és a sportosabb hangzás jegyében a kipufogót is átalakították – a 2019-es modellváltozaton már két dobban végződik a rendszer. A – 8500-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – csúcsteljesítmény 35 kW (47,6 LE), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 43,3 Nm (7000 f./perc).

A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, ahogy a 180 fokos főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó-tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek jóval halkabbak a hagyományos konstrukciónál. A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legalacsonyabb legyen, így kisebb a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a motor.

A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik vázon. A vezérlés görgős himbái és korongos emelőtőkéi alacsony súlyt szavatolnak, míg a kis rugóerejű szeleprugók és a csökkentett súrlódású összetevők hatékonyabbá teszik a működést.

A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, így tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált a kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát a kiváló gázcseréhez.

 

A dugattyú formája a CBR1000RR Fireblade esetében alkalmazottakéhoz hasonlít, ezért nagy fordulatszámon sincs „dugattyúhang”. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki. Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. Miként a CBR1000RR esetében, a CB500X-nél is AB 1-es sós fürdőt és nitridbevonatot is alkalmaztak a maximális élettartam, valamint az oxidáció elkerülése érdekében.

A főtengely, a vezérműtengely és a kiegyensúlyozó-tengely bezárta háromszög szinte teljesen azonos a négyhengeres Honda RR motoroknál megfigyelhetővel, a belső struktúrát pedig egyenesen a CBR1000RR-ből vették át.

A hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, amelyek minimalizálják a – 180 fokos főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket. Akárcsak a CBR1000RR-nél, itt is fokozott áramlású olajpumpa felel a kenésért, maga az olajteknő pedig kifejezetten mély, így kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter.

A CB500X váltója szintén az RR jódjelű testvérből származik, kapcsolómechanizmusa és -karja például megegyezik a „nagyok” nyomatékelosztójában alkalmazottal. A 2019-től szériafelszereltségként adott, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló kisebb erővel, kifinomultabban működtethető, és biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat.

4. Kiegészítők

A CB500X-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, közöttük az alábbi termékekkel:

Középállvány

Oldalsó légterelőidomok

Kézvédők

Fűtött markolat

35 literes túradoboz

Csomagtartókonzol

Oldaldoboztartó-konzolok

Oldaldobozok

Bukócsövek

Ködfényszóró

Tanktáska

Nyeregtáska

Elektromos aljzat

Sötétített szélvédő

Felnicsík

Tankmatrica

 

 

 

 

5. Műszaki adatok

 

ERŐFORRÁS

 

Konstrukció

Folyadékhűtésű, soros, kéthengeres

Összlökettérfogat

471 cm3

Furat és löket

67 mm x 66,8 mm

Sűrítési viszony

10,7:1

Csúcsteljesítmény

35 kW (47,6 LE)/8600 f./perc

Legnagyobb forgatónyomaték

43 Nm/6500 f./perc

Olajmennyiség

3,2 l

ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER

 

Porlasztás

PGM-FI

Üzemanyagtartály befogadóképessége

17,7 l (tartalékkal együtt)

Üzemanyag-fogyasztás (WMTC szabvány szerint)

3,59 l/100 km*

ELEKTRONIKAI RENDSZER

 

Akkumulátor típusa és kapacitása

12 V, 7,4 Ah

Generátor legnagyobb teljesítménye

25 A/2000 f./perc

ERŐÁTVITEL

 

Tengelykapcsoló felépítése

Olajfürdős, többtárcsás

Váltó felépítése

Hatfokozatú

Végáttétel

Lánc

VÁZ

 

Konstrukció

Gyémánt formájú, acél gerincváz

VÁZ ÉS FUTÓMŰ

 

Méretek (hosszúság x szélesség x magasság)

2155 mm x 825 mm x 1410 mm (1445 mm  - magas szélvédőnél)

Tengelytáv

1445 mm

Villaszög

27,5 fok

Utánfutás

108 mm

Ülésmagasság

830 mm

Szabad hasmagasság

180 mm

Menetkész tömeg

197 kg

FELFÜGGESZTÉS

 

Elöl

Hagyományos, 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított villa szabályozható rugó-előfeszítéssel

Hátul

Pro-Link himbarendszer, 5 lépésben állítható előfeszítésű központi rugóstag, zártszelvényekből készített lengővilla

KEREKEK

 

Elöl

Sokágú, öntött, alumínium

Hátul

Sokágú, öntött, alumínium

Felniméret elöl

19 X MT2,5

Felniméret hátul

17 X MT4,5

Abroncs elöl

110/80 R19 M/C (Kettős célú mintázat)

Abroncs hátul

160/60 R17 M/C (Kettős célú mintázat)

FÉKRENDSZER

 

ABS típusa

Kétcsatornás

Elöl

310 mm-es, hullámos peremű tárcsa, kétdugattyús féknyereg

Hátul

240 mm-es, hullámos peremű tárcsa, egydugattyús féknyereg

MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA

 

Műszerek

Digitális sebesség- és fordulatszámmérő (rovátkás), két digitális napiszámláló, digitális üzemanyagszint- és fogyasztásmérő, digitális óra, váltófokozat-visszajelző

Lopásvédelem

HISS (Honda Intelligent Security System)

Fényszóró

Tompított: 4,8 W, távolsági: 12 W

A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

 

*Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.