CBR500R 2021

HONDA CBR500R 2021

 

Összegzés: A Honda A2-es jogosítvánnyal is vezethető, 2019-ben átfogó modellfrissítésnek alávetett „zsebrakétáját” agresszív megjelenésű, aerodinamikailag hatékony idomzat öleli körbe. Kimagasló teljesítménye ellenére roppant környezetbarát, erőforrásának károsanyag-kibocsátása immáron az Euro 5-ös előírásoknak is megfelel.

 

Tartalom:

1. Bevezetés

2. Áttekintés

3. Főbb jellemzők

4. Kiegészítők

5. Műszaki adatok

 

1. Bevezetés

 

A teljes idomzatba öltöztetett CBR500R 2013-ban, a meztelen CB500F és a CB500X kalandmotor társaságában jelent meg a piacon. Ez a soros, kéthengeres erőforrással hajtott modell a középsúlyú trió legsportosabb tagja, tervezésénél egyértelműen az élményfaktorra fókuszáltak a Honda szakemberei.

 

Különleges adottságainak köszönhetően remek választás lehet azoknak, akik kisebb motorról váltanának nagyobbra, a – hétköznapi használatra és hétvégi csavargásokra egyaránt tökéletes – CBR500R ugyanis egyszerre fürge és barátságos, nem mellesleg hihetetlenül alacsony üzemeltetési költségek jellemzik. Tapasztalt, nagyobb gép helyett kisebb, könnyedebb típust kereső pilóták szintén társra lelhetnek a Honda sportos ötszázasában, hiszen a motorozás élvezetének kvintesszenciáját nyújtja.

 

2016-ban a CBR500R élesebb vonalakat, LED világítást és kifinomultabb első futóművet kapott, a 2019-es modellévet pedig teljesen új, agresszívabb köntösben, módosított üléspozícióval kezdi meg a típus, még jobban kidomborítva atlétikus oldalát. Mindemellett motorja erősebb lett az alsó fordulatszám-tartományban, és szolgálatkészen, hátborzongató kipufogóhang kíséretében pörög fel egészen a piros tartományig. Mondhatni, ellenállhatatlan.

2. Áttekintés

 

A modern idomzatba bújtatott CBR500R karcsú, izmos motor benyomását kelti, amelynek formavilágát egymásnak kontrasztot állító szögek és formák határozzák meg. Fejlett aerodinamikai kialakítása igazán gyors, agresszív motorozást is lehetővé tesz, és természetesen az ergonómiához is nagyban hozzájárul. A kormánycsutkák az optimalizált felső villahíd aljához kapcsolódnak, az üléspozíció pedig jobban előredöntött, mint testvéreinél.

 

Az A2-es jogosítvánnyal is vezethető, 47,6 LE-s CBR500R motorját tavaly tették még hatékonyabbá a Honda mérnökei. Megújult a nyomatékhatárolós, kuplungasszisztenssel ellátott tengelykapcsoló, jellegzetesebb lett a kipufogórendszer hangja és átdolgozták a szívó- és a kipufogóoldalt, valamint a vezérlést, így 4%-kal nagyobb teljesítmény és nyomaték jelentkezik a 3000 és 7000 f./perc közötti fordulatszám-tartományban.

 

Nagy előrelépést jelentett a váltófokozatokat is megjelenítő, váltások esedékességére figyelmeztető, folyadékkristályos műszeregység és a – kifinomult, modern koncepcióhoz méltóan – minden elemében LED világítás.

 

3. Főbb jellemzők

 

3.1 Stílus és felfüggesztés

 

  • Agresszív vonalvezetés és dupla, LED fényszóró
  • Aerodinamikailag hatékony, ergonomikus és kényelmes
  • A kormánycsutkák sportos üléspozíciót biztosítanak
  • Folyadékkristályos műszeregység váltófokozat-visszajelzéssel és váltások esedékességére figyelmeztető lámpával
  • Minden elemében LED világítás

 

Mint afféle ék, úgy hasítja a levegőt a CBR500R. Elnyújtott, egyenes vonalai és szélesebbé tett alsó elemei álló helyzetben is azt a hatást keltik, mintha száguldana a motor, és az is sokat dob az összhatáson, hogy a nyereg, valamint a felső és az oldalsó idomok táján 2019-ben karcsúbbá tették a modellt. Pengeéles vonalak jellemzik a már-már gonosz tekintetet kölcsönző, dupla, LED fényszórót is, és mivel az irányjelzők is fénydiódásak, kijelenthető, hogy minden lámpában LED-ek kaptak helyet.

 

A CBR500R nyergébe pattanva egyből a motorsport világában érezheti magát a pilóta. A kormánycsutkák lejjebb, az áttervezett felső villahíd aljára kerültek tavaly, így az üléspozíció 8 fokkal előrébb dől, és az idomzat is alacsonyabb lett, érvényesült tehát az a tervezési filozófia, aminek a Honda motorjaira jellemző precíz irányíthatóság és remek úttartás köszönhető. 

 

LCD-műszeregysége nemcsak váltófokozat-visszajelzésre képes, hanem a váltások esedékességére is figyelmeztet. Visszajelző lámpája alapesetben 8750-es percenkénti főtengelyfordulatnál villan fel, de a tulajdonos maga is eldöntheti, hogy mikor lépjen működésbe. A beállított érték 5000 és 8750 között lehet, és 250-es lépcsőkben ugorhat a pilóta.

 

A 35 mm átmérőjű acélcsövekből készített vázon nem változtattak, hiszen roppant könnyű és erős szerkezet, amelynek úgy határozták meg geometriáját, hogy pontos visszajelzéseket adjon az útfelületről. A motortartóbakok alakját és helyzetét, valamint a váznyúlványok merevségét úgy határozták meg, hogy a zavaró rezgések ne jussanak el a pilótáig.

 

Az utánfutás 102, a tengelytáv 1410 mm, a villaszög pedig 25,5 fok – ez a gondosan meghatározott mesterhármas garantálja, hogy minden helyzetben magabiztos legyen a pilóta. A csupán 192 kg tömegű CBR500R tervezésénél az ideális súlyelosztásra és a tömeg-középpontosításra is nagy hangsúlyt fektettek, erről árulkodik a hátsó villa motorhoz közeli bekötési pontja, valamint a páratlan fordulékonyság és úttartás is.

 

A könnyű kezelhetőség és a kényelmes, pihentető testtartás érdekében továbbra 785 mm magasan húzódik az ülőlap, és nem változtak számottevően a méretadatok sem. A 2020-as CBR500R 2080 mm hosszú, 755 mm széles és 1145 mm magas, szabad hasmagassága pedig 130 mm. A méretes üzemanyagtartályba 17,1 liter benzin tölthető, tehát a kedvező üzemanyag-fogyasztást figyelembe véve kb. 480 km-es hatótávolsággal kecsegtet.

 

A 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított első villa 120 mm-es rugóúton jár fel és alá. Kifinomult építésmódja minden helyzetben pontos visszajelzéseket és hatékony csillapítást garantál. Akárcsak a nagy összlökettérfogatú sportmotorokon, a CBR500R hátsó futóművében is egycsöves, nagy átmérőjű dugattyúra épülő rugóstag dolgozik. Ez gyors, kifinomult válaszokat ad a változó útviszonyokra, illetve kormánymozdulatokra, és hőleadása is gyorsabb. Rugó-előfeszítése 5 lépésben szabályozható és merev, zártszelvényekből összeállított lengővillához kapcsolódik, melynek végein erős, préselt acélból készült láncfeszesség-állítók kaptak helyet.

 

Az erőátvitelről 520-as, burkolt lánc gondoskodik, az elöl 3,5", hátul 4,5" széles, 17"-os átmérőjű öntött alumíniumkerekek ráfjaihoz pedig üreges, Y alakú „küllők” kapcsolódnak. Az abroncsok mérete 120/70 ZR17, illetve 160/60 ZR17. A 320 mm-es, hullámos peremű, kétdugattyús nyereggel társított első féktárcsa 240 mm-es, szintén hullámos peremű, ámde egydugattyús féknyereggel felszerelt hátsó tárcsával dolgozik együtt, a blokkolásgátló szériatartozék.

 

A CBR500R az alábbi színekben lesz elérhető:

Matt Axis Grey Metallic (szürkemetál)

Grand Prix Red (piros)

Pearl Metalloid White (gyöngyházfehér)

 

3.2 Erőforrás

 

  • Az élénk, kéthengeres erőforrás felépítése megegyezik a 2019-es CBR1000RR Fireblade motorjáéval
  • Jól kihasználható teljesítmény és forgatónyomaték a teljes fordulatszám-tartományban
  • Sportos hangú, kétdobos kipufogórendszer
  • A kuplungasszisztens és a nyomatékhatároló megkönnyíti a fel- és lekapcsolásokat
  • Az erőforrás károsanyag-kibocsátása megfelel az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak

 

Az A2-es jogosítvánnyal is vezethető CBR500R nyolcszelepes, folyadékhűtésű, soros, kéthengeres erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma. Egyenletesen felépülő nyomatéka és pörgős, lendületes karaktere szinte ellenállhatatlanná teszi, különösképpen, hogy már alacsony fordulatszámon elképesztő erővel tolja előre a gépet.

A 2019-es fejlesztések eredményeként az alsó és középső fordulatszám-tartományban egyaránt dinamikusabban gyorsul a CBR500R – 3000 és 7000 f./perc között 4 százalékos forgatónyomaték- és teljesítménynövekedés tapasztalható. A kedvezőbb motorkarakterisztika elérésében a vezérlés tovább fejlesztése is közrejátszott, tudniillik 5 főtengely-elfordulási fokkal hamarabb zárnak a szelepek, s immáron 7,8 mm a szelepemelés, ami 0,3 mm-es növekedést jelent.

 

A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívósor között, ugyanis az akkumulátort 2019-ben előrébb helyezték a Honda szakemberei, hogy semmi ne állhassa útját az éltető oxigénnek. A hatékony gázcsere és a sportosabb hangzás jegyében a tavalyi modellévre a kipufogót is átalakították, így már két dobban végződik a rendszer és igen jellegzetes, pulzáló hangot áraszt. A – 8600-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – csúcsteljesítmény 35 kW (47,6 LE), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 43,3 Nm (6500 f./perc).

 

A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, ahogy a 180 fokos főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek jóval halkabbak a hagyományos konstrukciónál. A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legalacsonyabb legyen, így kisebb a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a motor.

 

A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik vázon. A vezérlés görgős himbái és korongos emelőtőkéi alacsony súlyt szavatolnak, míg a kis rugóerejű szeleprugók és a csökkentett súrlódású összetevők hatékonyabbá teszik a működést.

 

A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, így tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált a szennyeződések okozta kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát a kiváló gázcseréhez.

 

A dugattyú formája a 2019-es CBR1000RR Fireblade esetében alkalmazottakéhoz hasonlít, ezért nagy fordulatszámon sincs „dugattyúhang”. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki. Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. Miként a CBR1000RR esetében, a CBR500R-nél is AB 1-es sós fürdőt és nitrid bevonatot is alkalmaztak a maximális élettartam, valamint az oxidáció elkerülése érdekében.

 

A főtengely, a vezérműtengely és a kiegyensúlyozó tengely bezárta háromszög szinte teljesen azonos a négyhengeres Honda RR motoroknál megfigyelhetővel, a belső struktúrát pedig egyenesen a 2019-es CBR1000RR-ből vették át.

 

A hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, amelyek minimalizálják a – 180 fokos főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket. Ráadásként fokozott áramlású olajpumpa felel a kenésért, maga az olajteknő pedig kifejezetten mély, így kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter.

 

A CBR500R hatfokozatú váltója szintén az RR kódjelű testvérből származik, kapcsolómechanizmusa és -karja például megegyezik a „nagyok” nyomatékelosztójában alkalmazottakkal. A 2019-től szériafelszereltségként adott, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló kisebb erővel, kifinomultabban működtethető és biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat.

 

Testvéreihez hasonlóan a CBR500R is környezetbarát közlekedési eszköz, erről árulkodik, hogy emissziója megfelel a 2020. január 1-én életbe lépett Euro 5-ös szabályozásnak, ami jóval szigorúbb az Euro 4-esnél. Jelentősen csökkent például a szén-monoxid-kibocsátás és 40 százalékkal mérséklődött a kipufogott szénhidrogének mennyisége. Mindemellett hatékonyabbá vált a kopogásérzékelő és a szilárd részecskék méretét is korlátozza a rendszer.

 

 

 

 

 

4. Kiegészítők

 

A CBR500R-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, közöttük az alábbi termékekkel:

 

35 literes túradoboz

Csomagtartókonzol

Tanktáska

Nyeregtáska

Magasított szélvédő

Fűtött markolat

12V-os elektromos aljzat

Üléstakaró-idom

Kerékmatrica szett

Védőelem az üzemanyagtartályra

 

5. Műszaki adatok

 

ERŐFORRÁS

Konstrukció

Folyadékhűtésű, soros, kéthengeres

Összlökettérfogat

471 cm3

Szelepek száma hengerenként

4

Furat x löket

67 mm x 66,8 mm

Sűrítési viszony

10,7:1

Csúcsteljesítmény

(35 kW)/8600 f./perc

Legnagyobb forgatónyomaték

43 Nm/6500 f./perc

Olajmennyiség

3,2 liter

ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER

Porlasztás

PGM-FI

Üzemanyagtartály befogadóképessége

17,1 l (tartalékkal együtt)

Üzemanyag-fogyasztás

(WMTC szabvány szerint)

3,5 l/100 km

ELEKTRONIKAI RENDSZER 

Akkumulátor típusa és kapacitása

12 V/7,4 Ah

Generátor legnagyobb áramerőssége

25 A/2000 f./perc

ERŐÁTVITEL 

Tengelykapcsoló felépítése

Olajfürdős, többtárcsás

Váltó felépítése

Hatfokozatú

Végáttétel

Lánc

VÁZ 

Konstrukció

Acél gerincváz

VÁZ ÉS FUTÓMŰ 

Méretek

(hosszúság x szélesség x magasság)

2080 mm x 755 mm x 1145 mm

Tengelytáv

1410 mm

Villaszög

25,5 fok

Utánfutás

102 mm

Ülésmagasság

785 mm

Szabad hasmagasság

130 mm

Menetkész tömeg

192 kg

FELFÜGGESZTÉS 

Elöl

Hagyományos, 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított villa szabályozható rugó-előfeszítéssel

Hátul

Pro-Link himbarendszer, 5 lépésben állítható előfeszítésű központi rugóstag, acél zártszelvényekből készített lengővilla

KEREKEK 

Elöl

Sokágú, öntött, alumínium

Hátul

Sokágú, öntött, alumínium

Kerékméret elöl

17 x MT3,5

Kerékméret hátul

17 x MT4,5

Abroncs elől

120/70ZR 17M/C

Abroncs hátul

160/60ZR 17M/C

FÉKRENDSZER 

ABS típusa

Kétcsatornás

Elöl

Szimpla, 320 mm-es, hullámos peremű tárcsa, kétdugattyús féknyereg

Hátul

Szimpla, 320 mm-es, hullámos peremű tárcsa, kétdugattyús féknyereg

MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA 

Műszeregység

Digitális sebesség- és fordulatszámmérő (rovátkás), két digitális napiszámláló, digitális üzemanyagszint- és fogyasztásmérő, digitális óra, váltófokozat-visszajelző

Lopásvédelem

HISS (Honda Intelligent Security System)

Fényszóró

Tompított: 7,6 W Távolsági: 12,8 W (LED)


A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

 

** Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőktől függ.