CB500F 2021

HONDA CB500F 2021

 

Összegzés: A Honda A2-es jogosítvánnyal is vezethető mini „streetfightere” átrajzolt, látványosabb grafikával folytatja pályafutását, fényezéseinek választéka pedig két új színnel bővült. További fontos változás, hogy az erőforrás károsanyag-kibocsátása immáron az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

 

Tartalom:

1. Bevezetés

2. Áttekintés

3. Főbb jellemzők

4. Kiegészítők

5. Műszaki adatok

 

1. Bevezetés

 

A CB500F 2013-ban, a kalandmotoros CB500X és az áramvonal-idomos CBR500R meztelen testvéreként jelent meg a piacon. Koncepcióját a Honda már kipróbált és bevált formulája alapján határozták meg a mérnökök, így hamar közkedveltté vált a vásárlók körében.

 

S hogy mi is ennek a formulának az alapja? Nos, egy rendkívül élénk és takarékos, soros, kéthengeres. 47,6 LE-s erőforrás, amit egyszerű, kis tömegű, sportos vázzal és kifinomult futóművel társítottak, méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy megkönnyítsék a haladó pilóták további fejlődését, egyszersmind végtelenül szórakoztatóvá tegyék számukra a hétköznapi és a hétvégi gurulásokat.

 

Kompakt méretéből és barátságos viselkedéséből fakadóan nyugodt tanulásra éppúgy ideális, mint önfeledt kanyarvadászatra, így kisebb (pl. 125-ös) és nagyobb motorról váltók számára egyaránt remek választás lehet. Mivel üzemeltetési költsége roppant kedvező, mindennapi használatra is tökéletes, az ingázók például rengeteget spórolhatnak vele.

 

A 2019-es modellváltozat még markánsabb formavilággal és még fejlettebb műszaki alapokkal érkezett a kereskedésekbe, a 2021-es pedig új grafikával, kibővített színpalettával és Euro 5-ös normákat teljesítő motorral igyekszik kiszolgálni a bukósisakosok minden igényét.

 

2. Áttekintés

 

Az A2-es jogosítvánnyal is vezethető, 47,6 LE-s CB500F motorját tavaly tették még hatékonyabbá a Honda mérnökei. Megújult a nyomatékhatárolós, kuplungasszisztenssel ellátott tengelykapcsoló, jellegzetesebb lett a kipufogórendszer hangja és átdolgozták a szívó- és a kipufogóoldalt, valamint a vezérlést, így 4%-kal nagyobb teljesítmény és nyomaték jelentkezik a 3000 és 7000 f./perc közötti fordulatszám-tartományban.

 

A szintén tavaly kapta meg az aktuális váltófokozatot is megjelenítő, modern, folyadékkristályos műszeregységet és a LED irányjelzőket, idén pedig új grafikával, kibővült színválasztékkal és Euro 5-kompatibilis erőforrással irányítja magára a rivaldafényt.

 

3. Főbb jellemzők

 

3.1 Stílus és felfüggesztés

 

 • Agresszív stílusú idomzat
 • Elvékonyodó kormány a kiváló irányításért és érzetért
 • Folyadékkristályos műszeregység váltófokozat-visszajelzéssel és váltások esedékességére figyelmeztető lámpával
 • Minden elemében LED világítás
 • Két új szín a a következő modellévre

 

A 2019-es modellévet már új, agresszív megjelenéssel kezdte meg a CB500F. Formavilágának legfőbb eleme a jellegzetes, mélyre ültetett fényszóró lett, ami egyszerre láttatja modernnek és tettre késznek a modellt. Ezt koronázza meg a harmonikus egységbe kovácsolt üzemanyagtartály-motor-oldalidom hármas, valamint az álomszép erőforrás, ami a nyeregnek és a farrésznek adja tovább a hatáskeltés stafétáját.

 

A változó keresztmetszetű, kónuszos kormánynak köszönhetően pontosabb visszajelzéseket nyújt és még ösztönösebben, magabiztosabban vezethető. Folyadékkristályos műszeregysége nemcsak váltófokozat-visszajelzésre képes, hanem a váltások esedékességére is figyelmeztet. Visszajelző lámpája alapesetben 8750-es percenkénti főtengelyfordulatnál villan fel, de a tulajdonos maga is eldöntheti, hogy mikor lépjen működésbe. A beállított érték 5000 és 8750 között lehet, és 250-es lépcsőkben ugorhat a pilóta.

 

A 35 mm átmérőjű acélcsövekből készített vázon nem változtattak 2020-ra, hiszen roppant könnyű és erős szerkezet, amelynek úgy határozták meg geometriáját, hogy pontos visszajelzéseket adjon az útról. A motortartóbakok alakját és helyzetét, valamint a váznyúlványok merevségét úgy határozták meg, hogy a zavaró rezgések ne jussanak el a pilótáig.

 

Az utánfutás 102, a tengelytáv 1410 mm, a villaszög pedig 25,5 fok, a száraz adatok is jól mutatják tehát, hogy igencsak átgondolt konstrukcióval állunk szemben, ami kifejezetten magabiztossá teszi a pilótát irányítás közben. A csupán 192 kg tömegű CB500F tervezésénél az ideális súlyelosztásra és a tömeg-középpontosításra is nagy hangsúlyt fektettek, erről árulkodik a hátsó villa motorhoz közeli bekötési pontja, valamint a páratlan fordulékonyság és úttartás is.

 

A könnyű kezelhetőség és a kényelmes, pihentető testtartás érdekében 785 mm magasra helyezték az ülőlapot, ami azért is kedvező, mert így minden testalkathoz passzol a – 2080 mm hosszú, 790 mm széles, 1060 mm magas, 145 mm-es szabad hasmagassággal felvértezett – típus. A méretes üzemanyagtartály nem kevesebb, mint 17,1 liternyi benzint képes elnyelni, ami a kedvező, 3,49 l/100 km-es üzemanyag-fogyasztást figyelembe véve több mint 480 km-es hatótávolsággal kecsegtet.

 

A 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított első villa 120 mm-es rugóúton jár fel és alá. Kifinomult építésmódja minden helyzetben pontos – első abroncs felől érkező – visszajelzéseket és a hatékony csillapítást garantál. Akárcsak a nagy összlökettérfogatú sportmotorokon, a CB500F hátsó futóművében is egycsöves, nagy átmérőjű dugattyúra épülő rugóstag dolgozik. Ez gyors, kifinomult válaszokat ad a változó útviszonyokra, illetve kormánymozdulatokra, és hőleadása is gyorsabb. Rugó-előfeszítése 5 lépésben szabályozható, és merev, zártszelvényekből összeállított lengővillához kapcsolódik, melynek végein erős, préselt acélból készült láncfeszesség-állítók kaptak helyet. Az erőátvitelről 520-as, burkolt lánc gondoskodik, az elöl 3,5", hátul 4,5" széles, 17"-os átmérőjű öntött alumíniumkerekek ráfjaihoz pedig üreges, Y alakú „küllők” kapcsolódnak. Az abroncsok mérete 120/70 ZR17, illetve 160/60 ZR17.

 

A 320 mm-es, hullámos peremű, kétdugattyús nyereggel társított első féktárcsa 240 mm-es, szintén hullámos peremű, ámde egydugattyús féknyereggel felszerelt hátsó tárcsával dolgozik együtt, a blokkolásgátló szériatartozék.

 

A CB500F az alábbi színekben lesz elérhető – a forgalmazás országonként eltérhet:

 • Grand Prix Red (piros)
 • Matt Gunpowder Black Metallic (metálfekete)
 • Candy Caribbean Blue Sea (kék) - ÚJ!
 • Candy Moon Glow Yellow (sárga) - ÚJ!

 

3.2 Erőforrás

 

 • Az élénk, kéthengeres erőforrás felépítése megegyezik a 2019-es CBR1000RR Fireblade motorjáéval
 • Jól kihasználható teljesítmény és forgatónyomaték a teljes fordulatszám-tartományban
 • Sportos hangú, kétdobos kipufogórendszer
 • A kuplungasszisztens és a nyomatékhatároló megkönnyíti a fel- és lekapcsolásokat
 • Az erőforrás károsanyag-kibocsátása immáron megfelel az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak.

 

A CB500F nyolcszelepes, folyadékhűtésű, soros, kéthengeres erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma. Egyenletesen felépülő nyomatéka és pörgős, lendületes karaktere szinte ellenállhatatlanná teszi, különösképpen, hogy már alacsony fordulatszámon elképesztő erővel tolja előre a gépet.

 

A 2019-es fejlesztések eredményeként az alsó és középső fordulatszám-tartományban egyaránt dinamikusabban gyorsul a CB500F – 3000 és 7000 f./perc között 4%-os forgatónyomaték- és teljesítménynövekedés tapasztalható. A kedvezőbb motorkarakterisztika elérésében a vezérlés tovább fejlesztése is közrejátszott, tudniillik 5 főtengely-elfordulási fokkal hamarabb zárnak a szelepek, s immáron 7,8 mm a szelepemelés, ami 0,3 mm-es növekedést jelent.

 

A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívósor között, ugyanis az akkumulátort 2019-ben előrébb helyezték a Honda szakemberei, hogy semmi ne állhassa útját az éltető oxigénnek. A hatékony gázcsere és a sportosabb hangzás jegyében a tavalyi modellévre a kipufogót is átalakították, így már két dobban végződik a rendszer és igen jellegzetes, pulzáló hangot áraszt. A – 8600-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – csúcsteljesítmény 35 kW (47,6 LE), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 43,3 Nm (6500 f./perc).

 

A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, ahogy a 180 fokos főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek jóval halkabbak a hagyományos konstrukciónál. A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legalacsonyabb legyen, így kisebb a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a motor.

 

A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik vázon. A vezérlés görgős himbái és korongos emelőtőkéi alacsony súlyt szavatolnak, míg a kis rugóerejű szeleprugók és a csökkentett súrlódású összetevők hatékonyabbá teszik a működést.

 

A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, így tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált a szennyeződések okozta kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát a kiváló gázcseréhez.

 

A dugattyú formája a 2019-es CBR1000RR Fireblade esetében alkalmazottakéhoz hasonlít, ezért nagy fordulatszámon sincs „dugattyúhang”. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki. Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. Miként a CBR1000RR esetében, a CB500F-nél is AB 1-es sós fürdőt és nitrid-bevonatot is alkalmaztak a maximális élettartam, valamint az oxidáció elkerülése érdekében.

 

A főtengely, a vezérműtengely és a kiegyensúlyozó tengely bezárta háromszög szinte teljesen azonos a négyhengeres Honda RR motoroknál megfigyelhetővel, a belső struktúrát pedig egyenesen a 2019-es CBR1000RR-ből vették át.

 

A hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, amelyek minimalizálják a – 180 fokos főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket. Ráadásként fokozott áramlású olajpumpa felel a kenésért, maga az olajteknő pedig kifejezetten mély, így kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter.

 

A CB500F váltója szintén az RR jódjelű testvérből származik, kapcsolómechanizmusa és -karja például megegyezik a „nagyok” nyomatékelosztójában alkalmazottakkal. A 2019-től szériafelszereltségként adott, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló kisebb erővel, kifinomultabban működtethető és biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat.

 

Hogy a CB500F megőrizhesse kedvező piaci helyzetét, egyszersmind megmaradhasson kategóriájának egyik leginkább környezetbarát modelljének, a Honda még hatékonyabbá és kifinomultabbá tette motorját. Erről tanúskodik, hogy emissziója már a 2020. január 1-én életbe lépő Euro 5-ös szabályozásnak is megfelel. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy csökkent a szén-monoxid-kibocsátás és 40%-kal mérséklődött a kipufogott szénhidrogének mennyisége. Mindemellett hatékonyabbá vált a kopogásérzékelő és a szilárd részecskék méretét is korlátozza a rendszer.

 

4. Kiegészítők

 

A CB500F-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, közöttük az alábbi termékekkel:

 

35 literes túradoboz

Csomagtartókonzol

Tanktáska

Nyeregtáska

Magasított szélvédő (áttetsző)

Fűtött markolat

12V-os elektromos aljzat

Üléstakaró idom szóló nyereghez

Középállvány

Kerékmatrica szett

Védőelem az üzemanyagtartályra

 

5. Műszaki adatok

 

ERŐFORRÁS 

Konstrukció

Folyadékhűtésű, soros, kéthengeres

Összlökettérfogat

471 cm3

Furat x löket

67 mm x 66,8 mm

Sűrítési viszony

10,7: 1

Csúcsteljesítmény

476, LE (35 kW)/8600 f./perc

Legnagyobb forgatónyomaték

43 Nm/6500 f./perc

Olajmennyiség

3,2 liter

ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER 

Porlasztás

PGM-FI

Üzemanyagtartály befogadóképessége

17,1 l (tartalékkal együtt)

Üzemanyag-fogyasztás

(WMTC szabvány szerint)

3,49 l/100 km

ELEKTRONIKAI RENDSZER 

Akkumulátor típusa és kapacitása

12V/7,4 Ah

Generátor legnagyobb áramerőssége

23,4 A/2000 f./perc

ERŐÁTVITEL 

Tengelykapcsoló felépítése

Olajfürdős, többtárcsás

Váltó felépítése

Hatfokozatú

Végáttétel

Lánc

VÁZ

 

Konstrukció

Acél gerincváz

VÁZ ÉS FUTÓMŰ 

Méretek

(hosszúság x szélesség x magasság)

2080 mm x 790 mm x 1060 mm

Tengelytáv

1410 mm

Villaszög

25,5 fok

Utánfutás

102 mm

Ülésmagasság

785 mm

Szabad hasmagasság

145 mm

Menetkész tömeg

189 kg

FELFÜGGESZTÉS 

Elöl

Hagyományos, 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított villa szabályozható rugó-előfeszítéssel

Hátul

Pro-Link himbarendszer, 5 lépésben állítható előfeszítésű központi rugóstag, zártszelvényekből készített lengővilla

KEREKEK 

Elöl

Sokágú, öntött, alumínium

Hátul

Sokágú, öntött, alumínium

Kerékméret elöl

17 x MT3,5

Kerékméret hátul

17 x MT4,5

Abroncs elől

120/70ZR - 17M/C

Abroncs hátul

160/60ZR - 17M/C

FÉKRENDSZER 

ABS típusa

Kétcsatornás

Elöl

Szimpla, 320 mm-es, hullámos peremű tárcsa, kétdugattyús féknyereg

Hátul

Szimpla, 320 mm-es, hullámos peremű tárcsa, kétdugattyús féknyereg

MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA 

Műszeregység

Digitális sebesség- és fordulatszámmérő (rovátkás), két digitális napiszámláló, digitális üzemanyagszint- és fogyasztásmérő, digitális óra, váltófokozat-visszajelző

Lopásvédelem

HISS (Honda Intelligent Security System)

Fényszóró

Tompított: 4,8 W Távolsági: 12,0 W LED-es

 

A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.

 

* Kérjük, vegye figyelembe, hogy az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó adatokat a Honda rögzítette a WMTC-szabványnak megfelelően. A teszteket görgőpadon, a jármű szériaváltozatával, csak vezetővel, utas és kiegészítő felszerelések nélkül végeztük. A jármű tényleges üzemanyag-fogyasztása a vezetési stílustól, a karbantartástól, az időjárástól, az útviszonyoktól, a gumiabroncs nyomásától, a felszerelt tartozékoktól, a rakománytól, a vezető és az utas súlyától, valamint más tényezőket!