Africa Twin: Szalonunkban matt fekete színben!!!

  

                 

Africa Twin – 2016

 

Újabb részletek derültek ki a Honda új kalandmotorjáról. A kompakt, soros, kéthengeres erőforrás 95,2 lóerős, maximális forgatónyomatéka pedig 98 Nm. A modell kompakt, kis tömegű vázra épül, így keményebb terepezésre, túrázásra és mindennapos használatra egyaránt tökéletes. Továbbfejlesztett DCT (duplakuplungos automatikus váltó), kapcsolható ABS és HSTC üzemmód-kapcsoló segíti a biztos előrejutást terepen és közúton. Magyarországon kétféle fényezés, közöttük a CRF Dakar Rally és a Honda-féle trikolor színek közül választhatnak a vásárlók.

   

A CRF1000L Africa Twin fejlesztése során arra törekedtek a Honda mérnökei, hogy éppoly könnyen kezelhető, kiegyensúlyozott és funkcionális legyen, mint felmenője, az XRV750 Africa Twin. A legendás előd mára ikonná nemesedett, neve egyet jelent a végtelen és gondtalan túrázással, a szabadsággal. Az új nemzedék műszaki alapjai teljesen újak, de ugyanez a szellemiség hatja át őket, mindent megadva a kalandvágyó bukósisakosok számára.

A „bármikor, bárhová” megközelítés már a hajtóműnél tetten érhető, hiszen a 998 köbcentis,

soros, kéthengeres motor terepezéshez, napi használathoz és hosszú távú utazáshoz egyaránt passzol.

Konstrukcióját a páratlanul sikeres CRF250R/CRF450R versenygépek erőforrásaitól örökölte, beleértve a négyszelepes, Unicam hengerfejet is. A pehelysúlyú, öntött vezérműtengely azonos anyagokból épül fel, mint a CBR1000RR Fireblade esetében, az üzemanyag-levegő keverék begyújtásáról pedig hengerenként két-két gyújtógyertya gondoskodik.

Erős, egyenletes teljesítmény- és nyomatékleadásával, valamint – a teljes fordulatszám tartományra jellemző – gyors gázreakcióival igazán kellemes partner az új Africa Twin.

 

Különleges személyiségéhez a mély, karakteres kipufogóhang is hozzájárul. Utóbbi a 270 fokban elékelt főtengelynek köszönhető, csak úgy, mint a hátsó kerék kiváló tapadása.

A motor elsődleges rezgéseit két kiegyensúlyozó-tengely „szűri ki”.

 Az erőforrás alacsony építésmódjából fakadóan egyedülállóan nagy szabad hasmagasságot alakíthattak ki a mérnökök, tovább fokozva a dinamikus megjelenésű, kifejezetten szép modell sokoldalúságát.

Érdekes technikai megoldás, hogy az üzemanyag-szivattyú a kuplungfedél alatt bújik meg, s ugyanaz a kiegyensúlyozó-tengely hajtja, mint az – alacsony profilú forgattyúházban elhelyezett - olajpumpát. A kis tömegű, hatfokozatú váltó tengelyének felépítése azonos a CRF250R/450R modelleknél használttal, így rendkívül precízen kapcsolható és nyomatékhatárolós tengelykapcsolóval is társítható.

 

A CRF1000L Africa Twin futóművének fejlesztésekor az a három cél lebegett a Honda szakembereinek szeme előtt, mint anno az XRV750-nél: kompromisszumok nélküli terepképesség, túrázáshoz is passzoló menetkomfort, valamint könnyű mindennapi, városi, elővárosi használat.

A bölcsőváz – megpakolva, nagy tempónál is - tökéletes kiegyensúlyozottságot nyújt, amiben nagy szerepe van a középtájon kettéváló, kettős merevítőként funkcionáló alsó szelvényeknek. Ez a megoldás nem csak a tömegcsökkentést segíti elő, hanem a gyors, magabiztos terepes használatot is, hiszen agilissá és könnyeddé teszi a modellt.

 

Figyelembe véve a tömeg-középpontosítás szempontjait, az akkumulátort a hátsó hengersor mögé építették be, méghozzá a lehető legközelebb a talajhoz, hogy a súlypont is a lehető legalacsonyabban legyen.

A nagy rugóúttal büszkélkedő, fordított Showa első teleszkópok húzó- és nyomófokozati csillapítása egyaránt szabadon állítható, a csúszószárak végéről pedig 310 millis, hullámos, úszóágyazású tárcsák és radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyergek kacsintanak a szemlélőre. A központi hátsó rugóstagot szintén a Showa szállítja, itt a rugó-előfeszítést kalibrálhatja a pilóta.

Akárcsak a CRF450R Rally, a CRF1000L Africa Twin is 21, illetve 18 colos kerekeken gördül, az első abroncs mérete 90/90 R21, a hátsóé 150/70 R18.

Igazodva az „unlimited adventure”, azaz végtelen kaland filozófiához, az Africa Twin csak minimális idomzatot kapott, amely nem zavarja a pilótát a mozgásban. Persze a gondosan formált elemek kiváló időjárás- és szélvédelmet nyújtanak, s az összeszerelési minőség is elsőrangú.

    

Az elődmodellekre utaló, dupla fényszóró a legmostohább időjárási viszonyok közepette is láthatóvá teszi az utat, a 850 és 870 milliméteres magasságban rögzíthető ülés pedig hosszú távon is kényelmes.

Hála a méretes, 18,8 literes üzemanyagtartálynak és a kedvező fogyasztásnak, az új Africa Twin hatótávolsága akár 400 kilométer is lehet.

A többcélúság egyik legfőbb záloga a Honda Selectable Torque Control (HSTC – Honda választható nyomatékszabályozás)* névre keresztelt, három üzemmódban használható teljesítményszabályozó, valamint a - hátsó keréken szükség esetén kikapcsolható - blokkolásgátló*.

 

A modell listaára: 

CRF1000L ABS:  4.399.000 Ft. (kisker reg. adóval)

CRF1000L ABS DCT:  4.749.000 Ft. ( kisker reg. adóval)

CRF1000LD (ABS+DCT):

A Honda egyedülálló duplakuplungos automatikus váltója extraként lesz rendelhető a CRF1000L Africa Twinhez, háza megegyezik a hagyományos, lábbal kapcsolható váltóéval. Standard üzemmódban a vezető szabadon válthat a kormányon elhelyezett gombokkal, míg D (Drive) és S (Sport) állásban automatikusan kapcsol a nyomatékelosztó. A sportosabb habitus érdekében a mérnökök három „alüzemmódot” (S1, S2 és S3) hoztak létre az S-en belül.

A DCT váltó szintén képes az aktuális körülményekhez alkalmazkodni. Ha a vezető megnyomja a műszeregység jobb oldalán elhelyezett, G feliratú gombot, a beállítások terepes használathoz igazodnak, csökkentve például a váltások közötti kuplungcsúsztatást. További előrelépés, hogy a DCT figyeli a motor hosszanti dőlésszögét, s annak megfelelően működik, hogy emelkedőn vagy lejtőn halad a pilóta.

 

 

Érdeklődj nálunk:

Komlós Attila 06-30-913-95-59

László Enikő 06-20-77-22-135

Várhegyi Csaba 06-20-77-22-134

Honda Dream és a DreamTeam csapata